Klikk på
    bilder
             Barnetantene i Flekkefjord.                  

Fantes det noe sted noen snillere barnetanter enn søstrene Austad? Det tviler jeg på. Jeg husker dem så godt alle tre, Kristiane, Tonny og Pauline. Det ble et hyggelig gjensyn med dem da vi kom på besøk med hele familien i juli 1971:
                 
                                                            Besøk av oss alle i hagen utenfor kjøkkenet (1971). Fra venstre: Tonny, Pauline, Sigrun og Kristiane

Søstrene drev en butikk etter faren. "A C Austad. Finere Kolonial" sto det på et skilt. Butikken lå så fint i et smau like ved kirken. Der hadde de leilighet, først nede bak butikken og siden oppe. Fra kjøkkenet kunne de gå ut i en liten frodig hage omkranset av gjerde. Der var det også en port ut mot gaten. Butikken var nedlagt da vi kom i 1971 og barna syntes det var så morsomt å overnatte der inne bak et pent gardin. 

   
                                               Tonny tar bilde av oss alle. Juli 1971
     
               Gammelt bilde av butikken (til venstre) og smauet og porten som nå er borte.
           
                Nytt bilde av butikken (2014). Der hadde det visstnok vært kafé.
      
                                 Nytt bilde av butikken (til høgre).

Far og mor flyttet som nygifte til Flekkefjord i 1931. Først bodde de i kjelleren til en fiskehandler helt nede ved bryggen. Det var lytt og plagsomt med en telefon som ringte kl. 5 om morgenen. Trekkfullt og fuktig var det også og mor fikk astma. Men en ny tid startet i 1933 da de kom til Austads i 2. etasje over butikken. Mot slutten av mai hørtes en kraftig baby-stemme i det trange kirkestredet, "Nu har pastor Grønhaug fått en sønn" ble det sagt blant folk. 1938 flyttet vi videre til Skåtøy, men det er en annen historie.

Det var ikke ofte vi var på besøk i Flekkefjord. Men de sendte oss bilder av og til: 

         
                     !950. Huset er blitt pusset opp med lysegrønn minneralitt
       
                  1958. "Kjøledisken er sikkert ny siden du var her. Hilsen Tonny."
         
                     1958. "Ble ikke den gamle klokken god?. Hilsen Pauline".
       
    1958. "Som dere ser ble barnebildene av Arne og Karl-Ludvig med her. Hilsen Kristiane"

Kristiane ble født i 1900. Hun var plaget av astma og hadde et stille beskjedent vesen. Hun døde alt i 1977. Tonny, den yngste, født i 1903, virket sterk, litt myndig, og var mye i aktivitet med basarer og ungdomsarbeide. Pauline, født i 1901, var den koseligste og pratet hele tiden. Hun var postekspeditør og arbeidet mange år i Oslo på et postkontor på Majorstua. Hun bodde i Jakob Aallsgt. 23, 5 et.. Der hadde hun leilighet og ble under krigen angitt av en nabo som hørte at hun hadde radioen "ulovlig" på. Som straff måtte hun sone 3 måneder på Grini (fange nr. 497, 03.09-11.12.1941). Til slutt kom hun hjem som pensjonist og arbeidet en tid i skranken på posthuset. Søstrene var tidlig med i Ungdomsforeningen (KFUM/K), med både sang og musikk. Tonny var sekretær, skrev referater av møter og utflukter. Bilder tok hun også. Butikken ble til slutt nedlagt, men den ble brukt til basarer i foreningen i flere år. Tonny døde 20.02.92. Det ble gitt kr. 4000,- til foreningen.

Sommeren 1994 dro vi en liten tur til Flekkefjord. Pauline bodde fortsatt i huset, men var nå blitt glemsom. Hun husket oss likevel godt og fortalte morsomme historier om oss som barn. Bildet av oss to sto fortsatt på pianoet i dagligstuen over butikken. Pauline døde i 1996. Siden hørte jeg at huset ble testamentert til KFUM/K.
Vi besøkte også Marie Nielsen, en god og trofast venn av mor. Hun var døv, men greide seg godt da hun hadde gått på døveskole i Oslo i sin ungdom. Enslig var hun, men var så hyggelig og hjertegod at hun aldri syntes å være ensom. Spesielt var hun glad i barn og jeg selv og mine barn har gode minner om henne. Hun var en god tante i sin familie, bl. a. for nevøen og barna hans.

Tantene var av og til i Oslo på besøk hos mor. Søstrene Austad hadde også et annet tantebarn som het Elisabeth. Hun fikk noen gamle pleieforeldre som var lite skikket til å ha barn. Pleiemoren klaget av og til til Austads over hvor vanskelig hun var og søstrene Austad tok seg derfor mye av henne. Hun passet vesle Arne av og til. Som voksen fikk hun rede på hvem som var hennes mor. Men da var moren nettopp død. Elisabeth giftet seg og flyttet til Oslo og søstrene Austad var mye på besøk hos henne når de var i Oslo.

                                              
                                                                                1953. På besøk i Oslo. Fra v.: Kristiane, Tonny, Pauline og mor.

                                                                         Mors minnealbum fra Flekkefjord. 1931-38


                   1933. Mor med min storebror Arne.

     1937. Jeg er kommet og voktes av storebror. Jordmor fru Berens

                  Arne på tur med far og organistfamilen Unhammer.

                          Jeg er på tur med mor, Arne, og to kammerater.

                                                    På tur med Arne.              
              

                    Det ble i 1931 opprettet en hjelpeprest-stilling i Flekkefjord.
                    Far begynte den 01.11.31. Husker såvidt biskopen, han var
                    fyldig og hyggelig, glad i barn.
 
      Pastor Grønhaug sammen med medlem av sangkor e.l. (Vet du hvem det er?)
         
             Mor og far på besøk hos (sjefen) prost Ebbemoe med frue.

                                   På tur med Ungdomsforeningen.

  Storebror ser på båten. Snart avreise til Skåtøy. Det var 30 mai 1938 at far
  fikk kjøpt båten av Tønnes Hansen for 800 kr. Den var fin og hvit, men i
  Skåtøy skulle båter være brune!.

     
                                                                                                                               Flekkefjord ca. 1938

Far hadde regnskapsbok og førte nøye regnskap med alle utgiftet, små og store, årene 1932 til 1948. Her er et eksempel for desember 1932:

 

  ©  Karl-Ludvig Grønhaug, 2014

I 2016 kom det ut en interessant bok om Flekkefjord KFUM/K: "Flekkefjord 1900 til 1945. Var dine forfedre så kjedelige som du trodde?". Redaktør Rolv Selmer-Olsen. Utgiver FLEKKEFJORD KFUK/KFUM.

                Retur til min hovedside

       Senere kommentarer

  24.05.2016.  Gamle ting kastes i disse tider. I dag fikk jeg reddet hjem til min lille leilighet min kjære fars gamle kontorstol.
                      Bak på stolryggen er det et skilt der det står:

                               K.J.GRØNHAUG
                        FRA FLEKKEFJORD
OG NES
                              MENIGHETSRÅD
                                       1938

FACEBOOK-side: "Flekkefjord i gamle dager"
(På facebook forsvinner alt etter hvert så jeg legger ved noen opplysende innlegg)

Karl-Ludvig Grønhaug
til "Flekkefjord i gamle dager"
27. august 2014
A C AUSTAD - FINERE KOLONIAL
I 1950 var huset pusset opp med lysegrøn minneralitt,
og det kom ny kjøledisk i 1958 (vedlagte bilder).
Noen som husker butikken og de tre søstrene?

Svar fra medlemmer:

Signe Kongevold: Ja, husker dem godt.

Judith Birkeland: Husker godt frøknene Austad (Uttrykksikonet smile)

Doris Rudberg: ja, klart husker jeg de.

Inge Bjart Torkildsen: Jo takk. Var sykkelbud der som 12-åring i 1964. Min første jobb for 2 kr. timen og siden har jeg fortsatt syklet.

Grete Skaug Fjeld: Jeg hentet varer for tante og onkel i sin tid.

Solveig Nesheim: Ja, husker godt butikken. Etter at den ble nedlagt fikk vi låne lokalet når speideren hadde utlodning.

Vigdis Oen Bakke: Som liten så var jeg der og handlet, flere ganger i uken. De var så hyggelige de tre søstrene, hadde alltid et hyggelig ord til alle.

Rigmor Nagy: Handlet der daglig som nygift. Bodde over der Benedikte har salong nå. Husker og at de brukte en skuff for å holde igjen tørrfisken mens de skar skiver av fisken som så veldig hard og tørr ut.

Svein Magnar Glendrange: Her var jeg visergutt sommeren 1965. Syklet rundt med vareleveranser. Husker godt de to søstrene.

Kari Hunsbedt: Var en koselig butikk. Kjøpte bringebærdrops i spisspose. Tror prisen var 50 øre.

Ella Kvavik Hegg: Husker godt butikken og søstrene. Tror jeg kan fremkalle den spesielle lukten der var og atmosfæren. Det var et samspill mellom søstrene. Kunne merke tette bånd.

Ellen Margrethe Eyde Skogland: Ja jeg husker den godt. Det var Tonny den høye smilende, så var det Kristiane liten og litt rund. Den tredje satt på postkontoret i skranken, tror hun het Pauline.

Karl-Ludvig Grønhaug: Pauline arbeidet også mange år i Oslo på Majorstuen postkontor. Der hadde hun leilighet og ble under krigen angitt av en nabo som hørte at hun hadde radioen "ulovlig" på. Som straff måtte hun sone noen måneder på Grini.
Takk til dere alle for gode kommentarer (Uttrykksikonet smile)

Karl-Ludvig Grønhaug: Bak porten bodde en gutt som het Per og som min eldre bror Arne lekte med til vi flyttet til Kragerø juni 1938.

Thor Bjørn Throndsen: Bak porten bodde familien Liland. De hadde melkeutsalg i butikken som ikke vises på bildet. Dette før meieriet ble etablert. Barndomshjemmet til drosjesjåfør Liland som mange husker. Han hadde alltid fine store amerikanske biler.

Margrethe Peersen Norseng: Austads butikk - A.C. Austad - lå på venstre hjørne, og pastor Grønhaug med familie bodde til leie hos søstrene Austad i det huset.

Viktor Larsen 
til "Flekkefjord i gamle dager"
16. august 2015.
På en hjemmeside tilhørende Karl-Ludvig Grønhaug finnes svært interessante bilder og opplysninger om ’Gamle Flekkefjord’. Følgende tilleggsopplysninger kan muligens være av interesse når man leser tekstene og ser på bildene. Kristiane Austad f. 04.07.1900 d. 01.04.1977 Tonny Anette Austad f. 01.08.1903 d. 20.02.1992 Pauline Austad f. 11.12.1901 d. 30.12.1996.