Under
arbeide

STØLE KIRKE (Levangsheia)

En gang under krigens år


Konfirmasjon.

 Klokker Knut Levang til høgre og  presten Karl Johan Grønhaug til venstre bak.

Jeg var med far, mor, og min bror Arne til kirken under krigen. Jeg var liten og husker ikke så mye. Har du opplysninger om årstall og om personer på bildene må du være snill og kontakte meg.  Hvem kan ha tatt disse fine bildene?

Vi kjørte i vogn til kirken og husker at den hyggelige bestyreren på gamlehjemmet på Stabbestad hentet oss med hest og slede. Til Stabbestad tok vi båten vår fra Kragerø. En gang kom en Mosquito plutselig susende like over båten og Arne så rett inn i ansiktet på flygeren.

                                          

Det var en gang under krigen at jeg så en diger skål av metallkonstruksjoner over tretoppene da vi kjørte til kirken  Jeg spurte far hva det var. "Det er et stort øre som tyskerne bruker til å lytte etter engelske fly". Lenge trodde jeg at det var et akustisk øre. Først lenge etter krigen gikk det opp for meg at det var en RADAR.
I idrettshuset på Gåsemyr like ved Støle har Johnny Thorsen laget et museum med en stor samling av gamle gjenstander. Han har også laget en modell av Radaranleggene:Arne var en tur på Radaranlegget like etter krigen sammen med en kamerat. Han så to store paraboler. Tyskerne hadde laget en veg rett opp fra Stabbestad og like frem til anlegget. Nytten av disse radarene var tvilsom og en historie som ble mye omtalt i Kragerø mot slutten av krigen viste dette. En Mosquito kom inn like over sjøen og var dermed usynlig. Den steg opp over anlegget og pepret brakka med maskingevær. En arbeidsskar lå på en benk i brakka og leste et blad. Det ble fullt av kulehull. Hadde han kommet seg opp i tide hadde det kanskje gått verre. Thorsen forteller at anlegget ble satt ut av spill ved at kabelen fra Radaren ble ødelagt på flere steder. En bit av kabelen er vist til venstre på bildet. Den var laget av papir. Piggtråden som er brukt på modellen er også den originale fra anlegget og har holdt seg utrolig godt etter så mange år.

De tyske radarene lå omtrent midtvegs mellom Støle og Stabbestad, ved Slåttås, og Jan-Martin Nøding fant i 2003 rester etter dem.

Se også Johnny Thorsens artikkel "Kønigskerze - tysk radaranlegg på Levangsheia 1943-1945" i boken "Historieglimt 2007" utgitt av Kragerø og Skåtøy historielag, 2007. Se  http://www.kragerohistorielag.no/


I Thorsens samlinger finner jeg også noe av personlig interesse:

 
                                                                 Fars konfirmasjonsfortegnelser med bilder                                   

                         Kirkemøte på Støle

 

Tilbake til hovedsiden