Under
arbeide
    Vesle Øyvind - kjent skute på Sognefjorden
Eivind Bækken het en kar fra Ytre Sogn. Han ble født i 1875 på gården Bekken utenfor Lavik. Et fruktbart sted med stor skog og fisk i sjøen. Ludvig som var en god venn av Eivind fikk røkelaks hvert år. De var 6-menninger også, men jeg hørte aldri noe snakk om slektskap.
Eivind ble viden kjent som skipper på Sognefjorden. Båten "Vesle Øyvind" ble bygd i 1931 ved sjøen nedenfor Bekken. Et gammelt bilde av byggingen viste kjølen med spantene rett til værs på en berg nede ved sjøen. Båten var på 70 fot med 40 hk motor og ble bruk til frakteskute og ferje på Sognefjorden. 

Bekken-familien samlet. Eivind til venstre, Ragnhild til høgre. Ca. 1929.
 
"Vesle Øyvind" under opprigging i Bekken.
Byggematerialene var det beste furutømmer som kunne oppdrives fra Storaker i Hyllestad. Byggmester var Jan Vedvik og brødrene hans som kom fra Hardanger. De bodde i Værholmen like utenfor Lavik. Eier og skipper ombord var Eivind Bækken. Han ville ha bro på båten slik at han kunne stå høyt og fritt. Mange historier går om denne båten som først gikk i frakt med Vosseskifer til Trøndelag samt Møre og Romsdal. På retur hadde den tømmer og høy som ble solgt på bygdene. Båten hadde ikke lastestripe. Den ble lastet til vannet rann inn på dekk, da var båten fullasta. 

Som takk for lån Eivind fikk til bygging av båten spanderte han tur til Amla for medlemmer av Lavik kommunestyre m. fl. Vi ser Eivinds niese Ragnhild Bekken like under "VESLE".  (Eier av bildet Alv Bekken, Leirvik).

 
Eivind Bækken på dekk. 

Kaupanger 1938.
Fra 1934 ble den leid av Fylkesbåtane som bilførende rutebåt bl. a. Gudvangen - Grinde (Leikanger). Den ene masten ble etter hvert fjernet for å gi plass til fire biler på dekk. I lasterommet ble det lagt store steiner og sement for å få stabilitet. Fra 1936 gikk den i rute mellom Grinde  og Lærdal. 360 biler ble fraktet første året, det var en sensasjon den gang. De som ikke hørte med i ruteopplegget måtte borde skuta ute på fjorden. Mannskapet var velvillig og "heldt oppunder" slik at en ikke måtte ro så langt.

Postkort av "Vesle Øyvind". Eivind Bækken til rors.

Fra Eivind til nevøen Bjarne julen 1937.  (Eier av bildet Bjarne Bekken, Oslo).

Møte med "Stavenes" ca. 1934/35. En bil bytter dekksplass midt i Aurlandsfjorden. 
Ved hjelp av trelemmer ble biler lastet over skip til skip i rom sjø - en nervepirrende operasjon. 
    Under krigen gikk Vesle Øyvind mest mellom Kaupanger og Lærdal. Denne turen tok en time og et kvarter. Noen ganger var
    hjemmefront og farlig gods ombord. På brygga i Lærdal hadde tyskerne vakt og Eivind gikk derfor med skuta til Erdal utenfor
    Lærdal der det var vegforbindelse.
 

Vesle Øyvind ved kaien i Kaupanger i 1945. (Eier av bildet Sunneva Myrvold, Florø).

 
Vesle Øyvind utenfor Nordnespynten i Bergen i 1961. Takk for foto fra Olav Paul Iversen, Straume.


"Vesle Øivind" ved kai i Lavik, 1973

Foto: Thorleif Løland.   (Eier av bildet A. Johansen, Leirvik).
  

Ved kai i Bergen i august 1978.
Ragnhild Bekken på besøk.

    Etter Eivind sin tid var "Vesle Øyvind" igjen fraktskute med mast forut. Den ble kjøpt av Norvald Østerbø (1919-1984) som kom fra
Østerbø innerst i Ikjefjorden på sydsiden av Sognefjorden. Han dreiv skuta i mange år. 
    Narve Trædal forteller: "Dette var kyrkjebåten i min   barndom og ungdom. Frakta dåpsborn, konfirmantar og brurepar over Sognefjorden, frå Ikjefjorden til Lavik. I tillegg var den i periodar mjølkerute frå strendene på sørsida til meieriet i Høyanger. Dette var kyrkjebåten i min barndom og ungdom. Frakta dåpsborn, konfirmantar og brurepar over Sognefjorden, frå Ikjefjorden til Lavik. I tillegg var den i periodar mjølkerute frå strendene på sørsida til meieriet i  Høyanger."

                                              Far til Norvald, Paul Nilsson Østerbø, hadde den  kjente jekta "Dronningen av Sogn".

i
Fargelegging: Svein Trædal
Dronningen av Sogn gikk i fraktfart til Bergen, som oftest med bjørkved fra skogene i Ikjefjorden.

Den siste ferd  

Etter Norvald sin tid ble "Vesle Øyvind" hentet av veteranbåtentusiaster og brakt fra Ikjefjorden til Naddvik i Årdal for restaurering. I 1991 var et nytt styrehus kommet på plass og ved en prøvetur gjorde den åtte - ni knopp.

Men etter en tid var det ikke mulig å forhindre at skuta sank.

    

                                                                                     Takk til familien Bekken for lån av bilder og opplysninger                            

Mer informasjon om Vesle Øyvind 

Tilbake

Har du kommentarer?