På denne siden er det sakset litt fra pressen:


 
Oppland Arbeiderblad
  FREDAG 22. AUGUST 2003   RAMPA 43
Bysten av Marie Wexelsen
endelig på plass

Østre Totens ordfører Tor Finstad kunne i går kveld avduke bysten av Marie Wexelsen i Lena sentrum, fire år etter at pengeinnsamlingen til prosjektet startet. Bysten er laget av kunstneren Angeline Engelsen og mange mennesker var møtt fram til avdukingen.

  MARIE WEXELSEN: Bysten av Marie Wexelsen på plass på Lena. Her med innsamlingsleder Arne-Birger Nilsen og kunstner Angelina Engelsen, som har laget bysten.

Ordfører Finstad sa at østretotningene er stolte av Marie Wexelsen, som er mest kjent for å ha skrevet teksten til «jeg er så glad hver julekveld». Marie Wexelsen (1832-1911) bodde på gården Sukkestad, rett utenfor Lena, i 40 år. Da hun var 26 år gammel skrev hun teksten til den berømte sangen, og det på selveste julaften, på Sukkestad. Teksten ble første gang utgitt i en bok hun kom med i 1860.

Startet i 1998
Ideen om å lage et monument over kvinnen kom på et Totentreff i 1998, navnet ble brakt på bane av Marit Moland. Dette fortalte Arne-Birger Nilsen under seremonien i går kveld. Nilsen har ledet innsamlingsaksjonen som har pågått i fire år. - En merkedag for Østre Toten, sa ordfører Tor Finstad i sin tale da han skulle avduke bysten. Finstad sa at bysten skal stå der den nå står for all framtid, og minne alle østretotninger om den svært så begavede dame. Foruten å ha skrevet sangen, har Marie Wexelsen skrevet en rekke romaner, dikt og artikler.

En opplevelse
Finstad takket i sin tale alle som har bidratt til at bysten nå er på plass, og en ekstra stor takk rettet han til kunstneren, Østre Totens egen Angelina Engelsen, som altså fikk oppdraget med å lage bysten. Kunstneren selv fortalte at det hadde vært en opplevelse å lete fram opplysninger om Marie Wexelsen. Og at det hadde vært endel fighter opp gjennom den tida arbeidet hadde pågått, men at kunstneren nå kjente Wexelsen ganske godt.

Familien til stede
Til stede under avdukingen var også flere medlemmer av Wexelsen-familien. Einar Wexelsen holdt en kort tale på vegne av familien. - En stor ære for meg og familien å få være med på en begivenhet som dette, sa Wexelsen, og rettet en stor takk til dem som har bidratt til at bysten er blitt til. Han rettet en stor takk til kunstneren, som han syntes hadde fått fram en svært så rakrygget dame, noe han også mente Marie Wexelsen hadde vært. Einar Wexelsen fortalte litt om familiens bakgrunn fra den gang da, om hovedpersonen selv, og hennes samfunnsengasjement. Hele seremonien ble avsluttet med at barn fra Seierstad skole og Kolbu janitsjarkorps framførte «Jeg er så glad hver julekveld», og publikum sang med.

Tekst: JAN FRODE SIMENSEN Foto: ASBJØRN RISBAKKEN


 

 

       Se avdukingen

 


TORSDAG 7 AUGUST 2003
 
Avduking av Marie Wexelsen-bysten

Torsdag 21. august er det endelig tid for avdukingen av Marie Wexelsen-bysten i Lena sentrum. Bysten er laget av kunstneren Angelina Engelsen og har blitt finansiert gjennom innsamlede midler fra publikum og bidrag fra kommunen.
Representanter for familien Wexelsen er spesielt innbudt til seremonien sanmmen med folk fra kommunen, handelsstanden og Østre Toten Røde Kors.
Bysten skal plasseres utenfor DPS Toten eller det som tidligere var TKE-bygget. I forbindelse med avdukingen vil det også bli korte taler, sang og et musikalsk innslag. Hele seremonien er ventet å vare i omlag 30 minutter.
(Kl. 19.00 til 19.30).
Etter avdukingen er gjestene invitert til hyggelig samvær i Totens Sparebanks lokaler der det blir servering, taler og opplesing av utdrag fra Marie Wexelsens forfatterskap.TORSDAG 20 FEBRUAR 2003
 
Wexelsen-bidrag strømmer inn

Det går mot vår. Vi nærmer oss en avduking og vil gjerne ha forslag på aktører som vil bistå under avdukingen og hvilket program vi skal legge opp til. Neste gang jeg kommer tilbake med meldinger om givere vil vi også kunngjøre dato for avduking. (Siste nytt: det blir den 21 august kl 19).
Etter jul oppdaget vi noe spennende. Blant giverne var det en spesiell hilsen til Randi Lund, som tydeligvis hadde ønsket seg en gave til vårt formål. Gratulere med dagen Randi og tusen takk.
Siden sist har vi mottatt gaver fra Gerd Thorsrud, Bøverbru, Ingrid Skinnerviken, Eina, Reidun Skaug, Gjøvik, Kari Lerud, Bøverbru, Ingrid Sørbo, Bøverbru, Karen Hørthe, Kolbu, Siri Stensrud, Lena, Randi Balke Hveem, Bilitt, Eva Faraas, Lena, Gunhild Elje Lindborg, Gjøvik, Ellen Margrethe Ødegaard, Bøverbru, Sigurd Bjørseth, Lena, Arne Bratteng, Lena, Magne Kongsengen, Lena, og Inger Krag Nyhus, Kapp. Dessuten er det fem som ikke har skrevet seg inn som betaler, men bidragene er like kjære.

Bli med på innspurten. Nå vet vi at dette snart blir noe av!

Hilsen fra
innsamlingskomiteen,
Arne-Birger Nilsen


TORSDAG 16 JANUAR 2003
 
Innspurten på Marie Wexelsen-prosjektet

Fra 1. desember er mer enn 10.000 kroner samlet inn til Marie Wexelsen-bysten som skal reises i Lena. I de 15 bøssene som ble satt ut i like mange butikker, kom det inn 1.200 kroner.
- Nå begynner innspurten sier aksjonsleder Arne-Birger Nilsen. Men fortsatt mangler det endel kroner før enn Angelina Engelsens byste kan støpes.
I tillegg til ettusen bankgiroer som ble spredd rundt i Lena-området og bøssene i butikker, har man også gått ut til skolene i kommunen med informasjon og en oppfordring om at også skolebarna kan gi sitt bidrag på samme måte som det ble gjort i 20-årene da det ble samlet inn penger til en minnestøtte på gravlunden i Trondheim der Marie Wexelsen ligger begravet.

- Her følger en liste over de mange givere.


 
Oppland Arbeiderblad
  TORSDAG 5. DESEMBER 2002   RAMPA 44

Mange hundrede totninger har gjennom en innsamlingsaksjon bidratt for å få reist en statue av Marie Wexelsen, opphavskvinnen til "Jeg er så glad hver julekveld", i Lena sentrum. Per i dag mangler bare 40.000 kroner på å få statuen fullfinansiert, melder kulturkontoret i Østre Toten kommune. Kunstneren Angelina Engelsen er for øvrig godt igang med formingen av statuen.
Avdukingen vil ifølge kulturkontoret skje i begynnelsen av mai neste år. Det er bestemt at den skal stå foran Dagpsykiatrisk senter Toten (DPS Toten), som holder hus i det tidligere TKE-bygget i Lena sentrum.

(Min tilføyelse: Det blir en skulptur (ikke statue) på samme sted som tidligere bestemt).
Se også:
http://www.ostre-toten.kommune.no/kultur/knotiser.htmlTORSDAG 19. SEPTEMBER 2002
 
Marie Wexelsen får sitt monument til våren
Angelina Engelsen er i full gang med utformingen av Marie Wexelsen-skulpturen.
Men sant skal sies:

Det er ikke enkelt å skape et monument som skal bli lagt merke til slik at den som minnes virkelig kommer til heder. Fortsatt pågår innsamlingen og det trengs mye penger. Vi kan si det slik at gir 400 personer minst 100 kroner, så er vi i land.
Vi har vinteren på oss, men nå skal vi også få takke for det som har kommet siden sist.
Først en hjertelig takk til Toten Bygg og Anlegg som overrakte 10.000 kroner i forbindelse med markeringen av sitt 25 års jubileum.
Ellers vil vi kvittere for mottatt gave fra Gunn Hvalstad Aass, Bent Pedersen og Beate Martinsen Pedersen.
Jens Igelsrud gir og utfordrer Trond Granly og Bjørn Evenstuen, Kapp.
Randi Faraas gir og utfordrer Gerd Nodland og Gundhild Lundstad, Lena.
Torill Rimstad gir og utfordrer Halfrid Karsrud og Reidar Gjestvang, Lena.
Øyvind Nyhus gir og utfordrer Marit Jostad og Ellen N. Barlund, Kapp.
Terje Evenrud gir og utfordrer Dagfinn Dyrud og Lasse Gran.
A. B. N.

Presentasjon av kunstneren Angelina Engelsen

Informasjon om innsamlingen finner vi i Totens blad.


Litt om Marie Wexelsen - Julens og barnas dikter. 

Marie Wexelsens slekt

Har du kommentarer? Ta kontakt med meg

   


 
Tidligere nyheter fra Totens blad:


ONSDAG 28. AUGUST 2002

Gavesjekk på 10.000 til monumentet
Det var en glad og takknemlig leder for oppføringen av monumentet over Marie Wexelsen, Arne Birger Nilsen, som under feiringen av Toten Bygg og Anlegg AS, kunne motta en gavesjekk på 10.000 kroner av styreleder Ole Harald Fjeldstad.
- Jeg ser på dette som et lite springbrett til å komme videre, for vi mangler fortsatt endel penger. Fudamentet skal opp i høst og til våren skal monumentet på plass. Markeringen vil skje i forbindelse med ett eller annet arrangement som Lena Handelsstands forening skal ha, sier Arne Birger Nilsen.


TORSDAG 27. JUNI 2002
(Avisen har ferie hele juli måned)
   
Wexelsen - innsamlingen går videre
Siden sist er det kommet innbetalinger fra Nils Georg Raddum, Stener Rognlien, Jon Aass og Kjell T. Owren. . . .
(Avisen har navn på en rekke personer som er utfordret).


FREDAG 3. MAI 2002
   
Wexelsen - statue foran Mjøskraftbygget
Plasseringen av en Marie Wexelsen-statue i Lena sentrum er nå klar. En komitee har vært på befaring og bestemt seg for plassen foran Mjøskraft-bygget, det tidligere TKE-bygget. I den gresslagte midtrabatten her skal statuen reises.
For mere informasjon se:http://www.mvl-media.no/Dager/20020503/001.htm


TORSDAG 7. FEBRUAR 2002
Stor artikkel av Bjørg Qvigstad Engen:
Mitt møte med Marie Wexelsen
Et lite utdrag:
  . . . . . . ."Marie spådde at kampen for kvinnefrigjøring måtte gi resultater og sa:
Vi skuer mot fremtiden og håper at livets døtre i senere generasjoner vil finne vingene sine og friheten. Selv om dette livet med vinger ikke er ufarlig, så vil det bli mer levende. . . . . .
. . . . . Selv om hun levde sine siste år i Trondheim, så var hun egentlig "vår", synes jeg. Nå håper jeg at vi kan reise et monument over henne her i Østre Toten. Den dagen det står på plass vil jeg være der."


TORSDAG 3. JANUAR 2002
Artikkel om TV-programmet i Totens blad: Fin innsats av totninger i julesang-program


TORSDAG 28. DESEMBER  2001
Mange gir til Wexelsen-statue
Disse har i høst gitt penger til Marie Wexelsen-statuen og utfordret andre til å gjøre det samme:

Bjørn Rognlien har gitt, men ikke utfordret noen.
NN har gitt og utfordrer Karin E. Jansen, Kapp og Nils Edvard Stokke, Eina.
NN utfordrer Randi Kaspersen Dysthe, Kolbu og Vigdis Dysthe, Kolbu.
Gunvor Hennestad utfordrer Karen Sofie Bøhnsdalen, Lena og Petra Øllegaard Nilsen, Lena.
Arne Otto Aarsby og Tove Leonardsen har gitt, men ikke utfordret.
Kari Hvamstad utfordrer Inger Johanne Bøe, Lena og Bjørg Finstad, Lena.
Ingrid Kirkeby utfordrer Anne Kari Kirkeby, Lena.
NN utfordrer Reidun Gjestvang, Skreia og Synnøve Moe Aas, Skreia.
Nelly Hagen utfordrer Åse Amlie og Maja Narum, Kolbu.
Ellers har Inger Iversbakken og Ruth Nordseth, Oslo gitt.
Turid Bjørnæs, Kristiansund har gitt. Det samme har Kari Ringerud.
Arnhild Frengstad utfordrer Hans Ramm Nilssen, Halden.
Reidun Gjestvang utfordrer Inger Fremstad og Grethe Jacobsen.
Inger Johanne Bøe utfordrer Elle Marit Gaarder og Karin L. Gaarder, Lena.
Ellers har gullsmed Westby AS ved Renate Skjelstad gitt og utfordrer Finn R. Skjelstad og Eibjørg Bergheim til å gjøre det samme.
Bjørg Finstad utfordere Anna Ghistne Aarstad og Karin L. Gaarder, Lena.
Margit Foss utforderer Kari Enger Kindlihagen og Liv Rognlien.
Lena Handelstand har gitt og utfordrer Handelstanden på Skreia   
Hilda Ringen Ulsrud, Kolbu og AMB, Lillehammer har gitt, men ikke utfordret.
Ingrid Foss, Kolbu utfordrer Karin Tandsæther og Gerd Bjerkengen, Kolbu
NN utfordrer Solveig Taralrud , Skreia og Kari Berg, Sjukhusparken, Lena
Ragnhild Lybeck utfordrer Ole A. Sukkestad, Øvre Sukkestad, Lena og Astrid Sukkestad Kjelsrud, Gjøvik.

Julekortsalget pågår i disse dager. Vi håper publikum er flinke til å kjøpe kort i de butikkene som har for salg. Eller kommer det jevnlig inn gaver også med utfordringer.

Følgende har siden sist gitt gave uten spesiell utfordring, men det ligger i gaven et ønske om at venner og kjente blir med på aksjonen:

Svanhild Fløgum Mo, Lena
Maja Narum, Kolbu
K-bank , Lena
Jan Torp Pharo, Skjærhallen
Byggsenteret Lena Jernvare A/S, og Petra Øllegård Nilsen som utfordrer: Kirsten Aschim, Lena og Kari Festad Lund, Lena
Kjellaug Lein, Kapp som utfordrer Eldrid Lein Molteberg , Skreia og Leiv Rosseland, Kapp
Torill Lundborg er en ivrig pådriver og utfordrer alle disse de fleste med adresse Kapp:
Tone Haavi,
Inger Marit Larsen ,
Ingeborg Lyftingsmo,
Marit Lyftingsmo,
Mona Lindborg,
Margrethe Holmstad,
Bjørg Kjeserud,
Anne Myhre,
Grethe Madsbakken
Mette Taralrud,
Rikke Tømmerhoel,
Astrid Lundby,
Hanne Fodstad,
Anne Sofie T. Flågen,
Ingrid Enger Foss,
Anne Marie Narum Sæther,
Anne Lise Lindborg,
Gunvor og Ole Lindborg,
Lisa Skullerud,
Eva Farås

Marie Wexelsen monument konto 2050.53.50945


Totentreff den 15. oktober 2001 vedrørende minnesmerket over Marie Wexelsen:

 
Oppland Arbeiderblad
  ONSDAG 17. OKTOBER 2001   RAMPA 39

Hvis ikke innsamlingen skyter fart igjen, kan det bli vanskelig å få reist
et minnesmerke over Marie Wexelsen på Lena før tidligst i desember neste år.
Og det er ikke lenger helt sikkert at det blir en statue. En enklere versjon
med byste vurderes nå mens innsamlingskomiteen og deres støttespillere
leter etter nye måter å skaffe penger på.

For det er langt igjen til man har de 300.000 kronene som man trenger til en statue i full størrelse, plassert på et sentralt sted i Lena sentrum. Med de gaver handelsstanden på Lena har gitt, og lover senere, er man ikke lengere enn til 100.000. Men på Totentreff mandag ble nye ideer luftet om hvor pengene skal skaffes. 
Trolig blir det laget et julekort med Wexelsen-motiv som kan selges i alle lokale forretninger. Og siden det nå synes klarlagt at Marie Wexelsen faktisk var fra Skreia, håper en å få skreiværingene mer med på innsamlingen. . . . . .(En lengere artikkel om Marie, hennes slekt, innsamlingsaksjonen, etc.).

Totens blad 22 februar 2001:
 
Artikkel på
midtsidene (12-13) 
med detaljer om arbeidet under filmingen.
Tekst og bilder i avisen:
Odd Martin Hesjadalen.

Helside den 21/2 i 

Oppland Arbeiderblad

  Forfatteren av teksten til en av våre mest kjente og kjære julesanger, "Jeg er så glad hver julekveld", fikk i forrige uke nytt liv da et filmteam fra NRK Møre og Romsdal besøkte gården Øvre Sukkestad på Lena der Marie Wexelsen i 1858 skrev teksten til denne folkekjære julesangen.
Til å levendegjøre den 26 år gamle Marie ble Hanne Bjørklund fra Lena sminket og ikledd tidstypiske klær, mens moren, i Margit Foss fra Kapp sin skikkelse, ser på mens datteren skriver ned teksten hun skulle bli så kjent for. 

Innslaget fra Øvre Sukkestad blir ett av flere i et program Oddgeir Bruaset lager der han forteller historien rundt tilblivelsen av de mest kjente julesangene våre.


Nr. 45  -  72- ÅRGANG         TORSDAG 7. DESEMBER 2000     www.mvl-media.no
Kronerulling til inntekt for Wexelsen-statue

I samarbeid med Totens Blad ønsker innsamlingskomiteen for en Marie Wexelsen-statue i Lena sentrum, å sette igang en kronerulling til inntekt for prosjektet. Mye penger er allerede "på bok", men med en kostnadsramme på rundt 300.000 kroner, sier det seg selv at det er langt fram til at heleprosjektet er i havn.

Lena handelstandsforening har et eget opplegg for å skaffe midler til statuen, men Grethe Steensen ved Østre Toten kulturkontor og medlem av komiteen, sier at både privat- personer og næringsliv forøvrig kan utfordres til å bidra.
- Hvor statuen, som Angelina Engelsen har fått i oppdrag å lage, skal plasseres, er ikke lengere bestemt til Lena torv. Har publikum ideer om plassering, er vi derfor åpne for initiativ, sier Steensen.
- Aksjonen skal gå ut over vinteren til målet er nådd, og små og store beløp er like velkomne, sier Grethe Steensen.
- Pengene kan settes inn på innsamlingskomiteens konto nummer 2050.53.50945 i Totens Sparebank. 

Vesla Hagen, til venstre, i Servicetorget i Rådhuset på Lena, har gitt penger til prosjektet, og utfordrer . . . . . . . . . . . . til å gjøre det samme. Her sammen med Grethe Steensen og en "oppfordringsplakat".


Nr. 32  -  72- ÅRGANG         TORSDAG 7. SEPTEMBER 2000      www.mvl-media.no

Presentasjon av kunstneren Er den ikke fin?

Kunstneren har en yngre søster 
som er spesialist på dyr:
En tiger til Tigerstaden


Har du kommentarer? Ta kontakt med meg